Sağlık

Burun Kanamaları Neden Olur ve Hangi Durumlardan Korkmanız Gerekir?

Burun kanamalarının birçok nedeni vardır ve en sık 2 ila 10 yaş arası çocuklarda ve 50 ila 80 yaş arası yetişkinlerde görülür.

Bu içerik teşhis amaçlı değildir ve bu amaçla tasarlanmamıştır. Tarif edeceğimiz bu belirtiler sizde varsa uzman bir doktora başvurmanızı öneririz…

Kaynak:https://health.howstuffworks.com/huma…

Öncelikle burnun görevlerinden ve kanamaya neden olan faktörlerden kısaca bahsedelim.

Bildiğiniz gibi burun, koku almanıza ve nefes almanıza yardımcı olur. Ama soluduğunuz havayı da ısıttığını ve nemlendirdiğini biliyor muydunuz? Ayrıca burnun içinde çok sayıda kan damarı olduğu için çok hassas bir organ olduğunu unutmamalıyız.

Burun kanamaları ön ve arka kanamalar olarak ikiye ayrılır.

Burnun ne kadar hassas olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Örneğin, burnunuzu elinizle ovuşturduğunuzda veya burnunuzu çok hızlı sümkürdüğünüzde ön burun kanamaları meydana gelebilir. Daha az yaygın olmasına rağmen, burun kanaması sonrası önemli sağlık sorunlarının belirtilerini de gösterebilir.

Arka burun kanamalarına neden olabilecek bir dizi faktör vardır:

  • Yaralanma ve kırık burun

  • son burun ameliyatı

  • kanı sulandıran ilaçlar

  • Burun ve burun boşluklarında tümör

  • Lösemi

Çoğu zaman burun kanamaları evde tedavi edilebilir ve korkulacak bir durum değildir.

Burnunuz kanadığında, genellikle her iki burun deliğinizden de kan akar, ancak bazen bir burun deliğinden de gelebilir. Artık paniğe kapılmanıza gerek olmadığını ve evde nasıl sakin kalabileceğinizi ve kendinizi nasıl şımartabileceğinizi konuşacağız.

Yale Okulu Tıbbı size evde burun kanamasını en iyi nasıl durduracağınızı adım adım anlatıyor.

Öncelikle olduğunuz yerde oturmalı ve burun deliklerinizi bir tutam mendille kapatmalısınız. Bunu yaparken en sık yapılan hata, başınızı arkaya yaslamaktır. Ama bunun yerine başınızı sevgiliye doğru eğmeli ve ağzınızdan nefes almalısınız. Daha sonra burnunuzun üzerine soğuk bir bez koyarak incelen kanın yoğunlaşmasını beklemelisiniz. Bu adımları uygularken sırt üstü yatmamaya dikkat etmeniz yeterlidir.

Peki ne zaman tıbbi yardım istenmeli?

Şiddetli ve durmayan burun kanaması olan kişilerin paniğe kapılması ve tıbbi yardım alması normaldir. Ama ne zaman tıbbi yardım alacağınızı biliyor muydunuz? Revere Health, aşağıdakilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız tıbbi yardım almanız gerektiğini açıkladı:

  • Burun damlası ve kanamayı durdurmak için yapılan işlemler işe yaramadıysa

  • Kanama burun kırılmasından kaynaklanıyorsa

  • Kan sulandırıcı kullanırken sürekli burnunuz kanıyorsa

Burnunuz kanarken bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka acile gitmelisiniz:

  • bayılma, baş dönmesi

  • Göğüs ağrısı ve sıkışması

  • kan kusmak

  • döküntü ve ateş

Burun kanamanız devam ederse, doktor muhtemelen kanamayı durdurmak için özel gazlı bezle burnunuzu tıkayacaktır. Burnunuzdaki kan damarlarına sürekli basınç uygulayarak kanamayı durduracaktır.

korfez-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu