Dünya

Boğaziçi Zirvesi: Gelecek Yüzyıla Hoş Geldiniz

Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (IIP) bu yıl düzenlediği 14. Boğaziçi Zirvesi başladı.

UIP’den yapılan açıklamaya göre, bu yıl “Gelecek Yüzyıla Hoş Geldiniz: Zorluklar ve Beklentiler” temasıyla İstanbul’da düzenlenen zirve, 53 ülkeden 1000’e yakın katılımcıyı bir araya getirdi.

Zirvenin açılışında konuşan Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Muhammed bin Hamed bin Kasim Al Thani, gıda güvenliği ve iklim değişikliği gibi zorluklar nedeniyle iş birliğinin önemine dikkat çekerek, Katar ile ticaret hacminin ve yatırımların artırılmasının gerekliliğine değindi. ülkeler.

Bakan Al Thani, “Katar’ın 2030 vizyonuyla başlattığı çalışmanın merkezinde bilim ve teknoloji yer alıyor. Ar-Ge ve yapay zekaya yaptığımız yatırımlarla dijital dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Geliştirdiğimiz programlarla sürdürülebilir kalkınmayı artırmayı hedefliyoruz” dedi. uygulamak.” Bir açıklama yaptı.

Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Fahad bin Assaad Abu Al-Nasr da çok taraflı işbirliğinin dünya barışının temeli olduğunu belirterek bunun küresel kalkınma açısından öneminden bahsetti.

“Yoksulluğun ortadan kaldırılması için acil önlem alınması gerekiyor”

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka da geleceğe yönelik uzun vadeli hedefler koymanın önemine dikkat çekerek, adaletten yoksun, eşitlikten uzak bir dünyanın geleceğinin daha kötü olacağını belirtti.

Yoksulluğun ortadan kaldırılması için yarını beklemeden harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Damka, şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzdeki yıllarda başta yapay zeka olmak üzere oyunun kurallarını değiştiren gelişmelerin tüm insanlığa fayda sağlaması için iş birliğini ön planda tutan bir formül bulmalıyız. Gelecek yüzyılın sorunlarını çözmek için farklı kültürlerden çeşitliliği sağlayarak bir analiz yapmamız gerekiyor. Dünya eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik entegrasyon sürecinden geçiyor. Öte yandan siyasi “Kutuplaşma da artıyor. Dünya vatandaşları olarak hepimizin adaleti ve eşitliği hedeflemesi ve daha iyi bir geleceğe odaklanması gerekiyor.”

“İklim kriziyle ilgili çeşitli adımlar atılmalı”

Ürdün Senatosu Başkanı Faysal el-Fayiz de sosyal ve toplumsal pek çok sorunun bulunduğunu ve bunun uluslararası ilişkilere de yansıdığını anlattı.

Kovid-19 döneminde yaşanan enerji krizleri ve gıda tedariki sorunlarının ardından iklim krizi sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden el-Fayiz, “Dünyayı korumamız gerekiyor. İklim kriziyle ilgili önemli adımlar atılabileceğini umuyoruz. İnsanlar sadece savaş nedeniyle değil güvenlik nedeniyle de vatanlarını terk etmek zorunda kalıyor.” “2017’den bu yana 65 milyon insan göç etmek zorunda kaldı. Yoksulluk artarken adaletsizlik sürüyor.” dedi.

27 panelde 170’e yakın uzman konuşacak

UIP Lideri Cengiz Özgencil, 14. Boğaziçi Zirvesi kapsamında gerçekleştirilecek 27 panelde 170’e yakın uzmanın konuşma yapacağını belirterek, zirveyle dünya barışına katkı sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

UIP Onur Konseyi Lideri Rona Yırcalı, önümüzdeki yüzyılda nelerle karşılaşabileceklerini bu tepede tartışacaklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“İklim değişikliğini ve enerji krizini dikkate almadan geleceği planlayamayız. Sağlık, beslenme, barınma, eğitim, adaletsiz gelir dağılımı küresel ölçekte artan sorunların başında geliyor. Bu sorunları görmezden gelme lüksümüz yok. Maalesef küreselleşme tehdit altında” Milliyetçi hareketlerin artmasıyla bu durum “Uluslararası finansal araçların kullanımını da olumsuz etkiliyor.”

Yırcalı, zirvenin yarın sona ereceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu